![]() |
Gebelikte Beslenme |
Gebelikte Beslenme: Ne Yenir ve Nelerden Kaçınılır?
Hamileliğiniz sırasında ne yemeniz ve ne yememeniz gerektiğini biliyor musunuz? Bireysel ihtiyaçlarınızı karşılayan dengeli bir diyet yemelisiniz. Ancak anahtar, ne yemeniz ve ne yememeniz gerektiğini bilerek önceden plan yapmaktır. Bu makale size ne yemeniz ve ne yememeniz gerektiği, açlığı nasıl yöneteceğiniz ve diyetinizdeki değişiklikleri nasıl uygulayacağınız konusunda bazı tavsiyeler verecektir.Hamilelik sırasında diyet, besin açısından zengin, ancak kalorisi düşük olmalıdır. Aşağıdaki yiyecekler besin açısından zengindir, ancak kalorileri düşüktür:
-Sebzeler: brokoli, karnabahar, ıspanak, kereviz.
-Meyveler: elma, portakal, çilek.
-Kuruyemiş: badem ve ceviz.
-Protein kaynakları: yumurta ve somon. - Baklagiller: nohut ve mercimek.
-Balık: ton balığı ve uskumru.
-Canlı kültürlü peynir veya yoğurt gibi süt ürünleri.
Doğum Öncesi Vitaminler Hakkındaki Gerçek
Prenatal vitaminler, hamilelik sırasında alınan bir vitamin takviyesi şeklidir. Doğum öncesi vitaminleri, anne adaylarının günlük beslenme ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olmak ve bazı sağlık problemlerini önlemek için doktorlar ve beslenme uzmanları tarafından tavsiye edilmektedir.Doğum öncesi vitaminlerin faydaları şunlardır: doğum kusurlarının önlenmesi, nöral tüp kusurlarının önlenmesi, kansızlığın önlenmesi, artan enerji seviyeleri, libido artışı, preeklampsi ve gestasyonel diyabet riskinin azalması.
Hamilelikte ne yenmeli ve ne yenmemeli ?
Hamilelik, çok yemek yiyebileceğiniz bir dönemdir. İki kişilik yemek yiyeceksiniz, bu nedenle kendiniz ve bebeğiniz için ihtiyacınız olan tüm besinleri aldığınızdan emin olmanız gerekir. Ayrıca bebeğe zararlı olabilecek hiçbir şey yemediğinizden emin olmak isteyeceksiniz.Birçok kadın hamilelik sırasında yedikleri yiyeceklerden endişe duyar. Vücudunuzun meydana gelen değişikliklere zaten alıştığını hatırlamak önemlidir, bu nedenle yediğiniz yiyeceklerden hastalanamazsınız.
Sadece kendin için değil, iki kişilik yemek yediğini hatırlamak da önemlidir. Yapılacak en iyi şey, çeşitli besinler içeren çeşitli yiyecekleri yemektir. Bu, ihtiyacınız olan tüm besin maddelerini almanızı sağlayacaktır. Sadece hamilelik sırasında güvenli olan yiyecekleri yemeniz gerektiğini de unutmamak önemlidir.
Folik Asit ve Folik Asit Takviyeleri Hakkında Her Şey
Folik asit, yapraklı yeşil sebzelerde ve diğer gıdalarda bulunan bir B vitamini formudur. Vücudun hücrelerin büyümesi ve bölünmesi için önemli olan DNA ve RNA'yı yapmasına yardımcı olan suda çözünür bir vitamindir. Ayrıca vücudun kırmızı kan hücreleri oluşturmasına yardımcı olur.Folik asit takviyeleri, spina bifida, anensefali ve bazı kalp kusurları gibi bazı doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olmak için kullanılır.
Folik asit takviyelerinin birçok yan etkisi vardır. İshal, mide bulantısı, mide ağrısı, kusma, baş ağrısı, deri döküntüsü veya kaşıntıya neden olabilirler. Bu yan etkiler genellikle takviyeyi birkaç gün durdurduktan veya birkaç gün daha düşük dozda takviye aldıktan sonra kaybolur.
Hamilelikte beslenme ihtiyaçları nelerdir?
Hamilelik döneminde annenin ve bebeğin beslenme ihtiyaçlarına dikkat etmek önemlidir. Anne, bebeğin büyümesine ve gelişmesine yardımcı olmak için doğru beslenmeyi aldığından emin olmalıdır.Annenin ayrıca hamilelikten kurtulmasına yardımcı olmak için doğru beslenmeyi aldığından emin olması gerekir. Annenin hamilelik sırasında doğru beslenmesini sağlamak için bilmesi gereken birçok şey vardır. Annenin diyetini düşünmesi ve kendisi ve bebeği için doğru beslenmeyi aldığından emin olması gerekir.
Annenin ayrıca hamilelik sırasında doğru beslenmeyi aldığından emin olmak için ne yediğini ve nelerden kaçındığını da düşünmesi gerekir.
Gebelikte Ay Ay Beslenme Tablosu
İlk üç aylık dönem için günde yaklaşık 300-400 kalori tüketmeli ve ardından ikinci üç aylık dönem için alımınızı günde yaklaşık 600-800 kaloriye çıkarmalısınız. Üçüncü üç aylık dönem, günde yaklaşık 1.200-1.600 kalori yemeniz gereken zamandır. Bu, en fazla besin alacağınız zamandır.Aynı zamanda bebeğinizin beyninin gelişmeye başladığı zamandır. Ayrıca yağsız et, kümes hayvanları, yumurta ve az yağlı süt ürünleri gibi bol miktarda proteinli gıda yemelisiniz. Ayrıca hamilelik sırasında bol miktarda meyve ve sebze yemelisiniz.
Bunun nedeni, bol miktarda mineral ve vitamin sağlamalarıdır. Son olarak, bol su içmeniz önemlidir. Bunun nedeni, vücudunuzun toksinleri atmasına yardımcı olmasıdır.Hamile kadınların vücutlarını korumaları önemlidir.
Gebelikte Sık Sık Görülen Yiyecek İstekleriyle Nasıl Başa Çıkılır?
Hamilelik sırasında en yaygın yiyecek istekleri tuzlu, tatlı ve tuzlu yiyeceklerdir. Bunlar cips, dondurma ve pizza içerebilir.Hamile kadınların ilk üç aylık dönemde belirli yiyecek türleri için can atmaları nadir değildir. En yaygın istek tuzlu, tatlı ve tuzlu yiyecekler içindir. Bunlar cips, dondurma ve pizza içerebilir.
Hamile kadınlar, çikolata veya kek gibi yüksek şekerli atıştırmalıkların yanı sıra taze meyve ve sebzeler içeren dengeli bir diyet yemeye çalışmalıdır.
![]() |
Doğum öncesi vitamin gebelik için yeterli midir? |
Gebelikte Beslenme Listesi
Hamileyken yediklerinize dikkat etmeniz gerekiyor. Yapmak isteyeceğiniz son şey, sağlıksız yiyecekler yiyerek büyüyen bebeğinizi riske atmak. Bu, bebeğiniz için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biridir. Dengeli beslenmeye özen göstermelisiniz. Hamilelikte yenebilecek en iyi yiyecekler ve içecekler nedir?Aşağıdakiler, kaçınılması gereken yiyeceklerin ve hamileyken yemeniz gereken yiyeceklerin bir listesidir.Bunlardan kaçının:
-Yer fıstığı, fıstık ezmesi ve ağaç fındıklarından kaçının.
-Çiğ veya az pişmiş et ve et ürünlerinden kaçının.
-Pastörize edilmemiş süt ürünlerinden kaçının.
Bunları yiyin:
-Tam tahıllar yiyin.
-Çeşitli sebzeler tüketin.
-Çeşitli kaynaklardan protein tüketin.
-Bolca su iç.
İlk Trimesterde Ne Yenir?
İlk üç aylık dönem bir değişim ve büyüme zamanıdır. Gelişiminizi etkileyebileceğinden, bu süre zarfında ne yediğinize dikkat etmek önemlidir.Gün boyunca çeşitli protein, karbonhidrat ve yağ içeren çeşitli yiyecekler yemek önemlidir. Bu, daha uzun süre tok ve tatmin hissetmenize yardımcı olacaktır.
İşte ilk üç aylık dönem için bazı sağlıklı fikirler:
-Yulaf ezmesi veya diğer kahvaltılık gevrekler
-Meyve salatası veya taze meyve
-Tost veya kraker üzerine fıstık ezmesi
İkinci Trimesterde Ne Yenir?
İkinci üç aylık dönem, bebeğin hızla büyümeye başladığı zamandır. Bu, hamile kadınların ihtiyaç duydukları tüm besinleri aldıklarından emin olmaları gereken bir zamandır.Hamile kadınların bu aşamada yemesi gereken şeylerden bazıları şunlardır:
-Meyve ve sebzeler: Fetal gelişim için gerekli olan vitamin ve mineralleri sağlarlar.
-Balık: Beyin gelişimi için gerekli olan omega-3 yağ asitlerini sağlar.
-Protein: Doku oluşumuna, kas büyümesine ve hücre bölünmesine yardımcı olan amino asitleri sağlar.
Üçüncü Trimesterde Ne Yenir?
Üçüncü üç aylık dönem, bebeğin tamamen geliştiği ve doğmaya hazır olduğu zamandır.Bu yazımızda üçüncü trimesterde ne yemeniz gerektiğine bakacağız. Ayrıca üçüncü trimesterde ne yemekten kaçınmanız gerektiğine ve bu dönemde sağlıklı bir diyetin nasıl sürdürüleceğine bakacağız.
Bu makale size hamilelik sırasında tüketilmesi güvenli olan yiyeceklerin bir listesini sağlayacaktır. Ayrıca, hamilelik sırasında kaçınmanız gereken yiyeceklerin bir listesini ve hamileliğiniz sırasında sağlıklı bir diyetin nasıl sürdürüleceğine dair bazı ipuçları da sağlayacaktır.
Emzirme Döneminde Ne Yenir?
Emzirme, bebeğe antikorlar ve besinler sağlayan doğal bir süreçtir. Ayrıca anne ve çocuk arasındaki bağı güçlendirir.Anne sütü %82 su, %3 yağ, %8 protein ve %9 karbonhidrattan oluşur. İnek sütü ile karşılaştırıldığında, anne sütü daha yüksek düzeyde protein ve daha düşük düzeyde şeker içerir. Bebek büyüdükçe anne sütünün bileşimi değişir.
Emziren anneler için iyi olan yiyecekler şunlardır:
- Süt Ürünleri
- Meyveler
- Sebzeler
- Tam tahıllar
Dokuzuncu Ayda Ne Yenmemeli?
Dokuzuncu ay hamileliğin son ayıdır. Bebek yakında doğacak, bu nedenle anne ne yediğine dikkat etmelidir. Annenin kan kaybetmesine veya kan pıhtılaşmasına neden olabilecek herhangi bir yiyecek almamalıdır.Dokuzuncu Ayda Bebek Hareketleri
Bebekler hamileliğin dokuzuncu ayında giderek daha aktif hale geliyor.Bebek çok fazla hareket etmeye başlayacaktır. Bunun nedeni bebeğin doğum için hazırlanıyor olmasıdır. Bebek, doğum için hazırlanma şekli olan amniyotik keseyi itmeye ve çekmeye başlayacaktır.
Bebek ayrıca hamileliğin bu aşamasında annenin karnını tekmeliyor olabilir. Bu, doğduklarında nasıl tekme atacaklarını çalıştıkları için olabilir veya annelerinin vücudunda kabızlık veya mide ekşimesi gibi bir şeyden rahatsız olduklarının bir işareti olabilir.