![]() |
Diğer Konular |
Gebe Soru ve Cevap S.S.S.
Anne adayı gebeliği boyunca hayatının en güzel zamanlarını yaşar. Sevildiğini ve önemsendiğini hissettiğin bir zaman. Aynı zamanda merak edebileceğiniz bir zamandır, “Ne yapacağım? Ne yiyeceğim? Ya ne olacağına hazırlıklı değilsem?”Hamilelik sırasında ortaya çıkabilecek birçok soru var ve cevapları bulmak zor olabilir. Fakat, endişelenmene gerek yok. Bu blog gönderisinde gebelik tanısı konulduktan sonra size yardımcı olacak bir soru ve cevap listesi derledik.
Hamilelik Sırasında Neler Beklenir?
Gebelik süresince bulantı ve kusmanın dışında meydana gelen birçok değişiklik var ve ortaya çıkan birçok soru var. Bu sorular doktora gidilerek cevaplanabilir, ancak bazıları bebek doğana kadar cevaplanmayabilir. İşte hamilelik sırasında neler beklemeniz gerektiğine dair bazı sorular ve cevaplar.Hamilelikte Sabah Bulantısı ve Kusma Arasındaki Fark Nedir?
Sabah bulantısı sabahla birlikte gelen bir hastalıktır. Genellikle sabah başlar ve gün içinde geçer. Kusma, bir kadının kusmasıdır. Kusmanın birçok nedeni olabilir, ancak sabah bulantısı en yaygın olanıdır.Çatlakları Önlemek İçin Neler Yapabilirim?
Çatlakları önlemek için yapabileceğiniz birkaç şey var. Bunlar şunları içerir:- Sağlıklı bir diyet yemek
- Egzersiz yapmak
- Karnına masaj yapmak
- Sıcak küvetlerden kaçınmak
- Dar kıyafetler giymemek
- Kilo alımından kaçınmak
- Sigara içmekten kaçınmak
- Çok fazla alkol içmemek
Hamilelik Sırasında Vücuduma Ne Olur?
Çoğu kadın için hamilelik sırasında vücutlarındaki değişiklikler fark edilir. Bunun nedeni, vücudun hormonlardaki değişikliklere uyum sağlaması ve bebeğin gelişine hazırlanması gerektiğidir. Hamilelik sırasında vücutta meydana gelen birçok değişiklik vardır.- Değişiklikler aşağıda listelenmiştir:Göğüsler daha fazla süt üretecektir.
- Rahim büyüyecek ve göbeğin şişmesine neden olacaktır.
- Vücut ayrıca bebeğin gelişimini desteklemek için daha fazla östrojen ve progesteron üretecektir.
- Vajina, hamilelik sırasında bebeğin kafasına uyum sağlamak için genişleyecektir.
- Rahim kan akışını da yavaşlatacaktır.
- Rahim de hamilelik sırasında bebeğin kafasına uyum sağlamak için genişleyecektir.
Sabah Bulantısı Yaşıyorsam Ne Yapmalıyım?
Anne adayı olarak sabah bulantısı yaşıyorsanız, bunu hafifletmek için yapabileceğiniz bazı şeyler var. Daha küçük öğünleri daha sık yemeyi deneyebilir, yağlı ve kızarmış yiyeceklerden kaçınabilirsiniz.Özellikle sabahları dışarıda yürüyüş yapmayı deneyebilirsiniz. Bol sıvı tüketmek ve alkolden uzak durmak gebelik takibi konusunda oldukça önemlidir. Hastaysanız ve hiçbir şeyi saklayamıyorsanız, doktorunuzu aramalı ve iyi olduğunuzdan emin olmalısınız.
Bebeğe Nasıl Hazırlanabilirim?
İlk üç aylık dönem tipik olarak bir ila on iki hafta arasında sürer. Bu, düşük yapma ihtimalinizin en yüksek olduğu ve vücudunuzun en çok değiştiği zamandır. İkinci üç aylık dönem on üç ila yirmi sekiz hafta sürer. Bu, sağlıklı, tam süreli bir bebeğe sahip olma ihtimalinizin en yüksek olduğu zamandır.Nasıl Daha Hızlı Hamile Kalınır?
Hamile kalmanın en etkili yolunun yanı sıra nasıl hızlı ve kolay hamile kalınacağına dair ipuçları da sağlayacaktır.Bazı kadınlar hamile kalmakta zorlanırlar, bu da sinir bozucu ve hayal kırıklığı yaratabilir. Doğurganlığınızı etkileyebilecek ve hamile kalmanızda sorun yaşamanıza neden olabilecek birçok şey vardır.
Bu faktörlerden bazıları şunlardır: yaş, kilo, stres seviyeleri, yaşam tarzı seçimleri (sigara ve alkol), geçmiş gebelikler (düşükler), endometriozis, polikistik over sendromu (PKOS), genetik bozukluklar veya erkeklerde düşük sperm sayısı.
Hamile Kalmanın En İyi Yolları Nelerdir?
Bazı insanlar doğal yöntemleri tercih ederken, diğerleri tüp bebek gibi tıbbi tedavilere gidecektir. Bu stratejiler hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız okumaya devam edin!Hamileliğim İçin İdeal Kilo Alımı Nedir?
Hamilelik sırasında kilo alımı genellikle pound olarak ölçülür. Hamile bir kadın için önerilen kilo alımı 25-35 kilodur.Bir kadın doğru miktarda kilo alma konusunda endişelenmemeli, bunun yerine sağlıklı beslenmeye ve yeterince dinlenmeye odaklanmalıdır.
Hamilelik Sırasında Bir Bebeğin Ortalama Ağırlığı Nedir?
Hamilelik sırasında bir bebeğin ortalama ağırlığı, annenin diyetine, boyuna ve kilosuna bağlı olarak değişebilir.Genel olarak, bir bebeğin hamilelik sırasındaki ortalama ağırlığı iki kilo civarındadır. Bu, dokuz aylık gebelikten sonra bebeğin yaklaşık 10 pound ağırlığında olacağı anlamına gelir.
Hamile Kadınların Ne Kadar Süre Çalışması Gerekiyor?
1978 Hamilelik Ayrımcılığı Yasası, işverenlerin hamile kadınlara veya yeni annelere hamilelik, doğum veya ilgili tıbbi durumlar temelinde ayrımcılık yapmasını yasaklar.Yasa ayrıca işverenlerin, talep etmeleri halinde hamile işçiler ve yeni anneler için makul kolaylıklar sağlamasını şart koşuyor.
Hamile kadınlar doğum yapmaya hazır olana kadar çalışmak zorundadır. Hamile oldukları için işten çıkarılamazlar.
Hamilelik ve Aseksüellik
Aseksüellik, birinin cinsel çekim yaşamadığı bir cinsel yönelimdir. Aseksüel insanlar genellikle seks yapmak istemedikleri için "bekar" veya "perhizli" olmakla karıştırılırlar. Ancak, romantik ve duygusal çekim gibi başka çekim türleri de yaşarlar.
Gebelik, gelişmekte olan bir embriyo veya fetüsün rahim içinde taşınması durumudur. Hamilelik genellikle son adet döneminizin (LMP) ilk gününden itibaren yaklaşık 40 hafta sürer.
Bazı insanlar esrarın sabah bulantısı için bir tedavi olarak kullanılabileceğine inanırken, diğerleri fetüste gelişimsel sorunlara neden olabileceğine inanıyor.
Bu konudaki araştırmalar henüz başlangıç aşamasındadır, ancak hamilelik sırasında esrar kullanmanın herhangi bir olumsuz etkisi olup olmadığını öğrenmek için bazı çalışmalar yapılmıştır.
Bazı çalışmalar, hamilelik sırasında esrar içmenin erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek riskini artırabileceğini göstermiştir.
Gebeliğin iki ana aşaması vardır - gebelik ve antenatal. Gebelik aşaması, genellikle yaklaşık 40 hafta uzunluğunda olan, gebe kalmadan doğuma kadar geçen süredir. Antenatal dönem, gebeliğin başlangıcından doğuma kadar olan ve doğumdan önceki tüm ayları kapsayan dönemdir.
Emzirme, bebeklere sağlıklı, güçlü ve akıllı büyümeleri için ihtiyaç duydukları temel besinleri sağlar! Anne sütü yoluyla onlara antikor aktardığı için onları ishal veya zatürree gibi enfeksiyonlara karşı da korur. Ayrıca annelerin rahminin küçülme sürecini (kasılmalarını) hızlandırdığı için doğumdan sonra daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
Bu bölümde şunları ele alacağız:
- Hamileler için güvenli ilaçlar
- Hamileler için güvenli olmayan ilaçlar
- İlaç seçenekleri hakkında doktorunuzla konuşmak
Gebelik, gelişmekte olan bir embriyo veya fetüsün rahim içinde taşınması durumudur. Hamilelik genellikle son adet döneminizin (LMP) ilk gününden itibaren yaklaşık 40 hafta sürer.
Hamilelik ve Esrar
Gebelikte esrar kullanımı anne ve bebek için risk teşkil eder. Hamilelik sırasında esrar kullanımı onlarca yıldır tartışılan bir konu olmuştur. Hamilelik sırasında esrar kullanımının güvenliği konusunda birçok farklı görüş vardır.Bazı insanlar esrarın sabah bulantısı için bir tedavi olarak kullanılabileceğine inanırken, diğerleri fetüste gelişimsel sorunlara neden olabileceğine inanıyor.
Bu konudaki araştırmalar henüz başlangıç aşamasındadır, ancak hamilelik sırasında esrar kullanmanın herhangi bir olumsuz etkisi olup olmadığını öğrenmek için bazı çalışmalar yapılmıştır.
Bazı çalışmalar, hamilelik sırasında esrar içmenin erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek riskini artırabileceğini göstermiştir.
Hamilelik ve Emzirme
Hamilelik anne ve bebeği için çok önemli bir dönemdir. Bu değişikliklerin bazıları kilo alımı ve mide bulantısı gibi fiziksel, diğerleri ise duygudurum dalgalanmaları veya kaygı gibi duygusal ve zihinseldir.Gebeliğin iki ana aşaması vardır - gebelik ve antenatal. Gebelik aşaması, genellikle yaklaşık 40 hafta uzunluğunda olan, gebe kalmadan doğuma kadar geçen süredir. Antenatal dönem, gebeliğin başlangıcından doğuma kadar olan ve doğumdan önceki tüm ayları kapsayan dönemdir.
Emzirme, bebeklere sağlıklı, güçlü ve akıllı büyümeleri için ihtiyaç duydukları temel besinleri sağlar! Anne sütü yoluyla onlara antikor aktardığı için onları ishal veya zatürree gibi enfeksiyonlara karşı da korur. Ayrıca annelerin rahminin küçülme sürecini (kasılmalarını) hızlandırdığı için doğumdan sonra daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
Hamilelik ve İlaçlar
Bu bölümde hamilelik sırasında alınması güvenli olan ilaçlar, hamilelik sırasında alınması güvenli olmayan ilaçlar ve ilaç seçenekleriniz hakkında doktorunuzla nasıl konuşacağınız hakkında bilgi verilecektir.Bu bölümde şunları ele alacağız:
- Hamileler için güvenli ilaçlar
- Hamileler için güvenli olmayan ilaçlar
- İlaç seçenekleri hakkında doktorunuzla konuşmak
Hamileler İçin Güvenli İlaçlar
Hamile kadınlara genellikle hamile kadınlar için güvenli kabul edilen ilaçları almaları tavsiye edilir. Sorun şu ki, bu ilaçların çoğu hamile kadınlar üzerinde test edilmemiştir. Gelecekte bu konuda daha fazla çalışma yapılacak ve hamile kadınlar için hangi ilaçların güvenli olduğuna dair daha fazla bilgi mevcut olacaktır.Hamileler İçin Güvenli Olmayan İlaçlar
FDA, başka ilaç kullanmayan hamile kadınlar için güvenli olmayan ilaçların bir listesini yayınladı.FDA'nın listesine "Hamilelik ve Emzirme Etiketlemesi: Gebelikte İlaçlar ve Emzirme Etiketleme Veritabanı" adı verilir. Fetüs için tehlikeli olabilecek ilaçlar hakkında bilgi içeren bir veri tabanıdır.
İlaç Seçenekleri Hakkında Doktorunuzla Konuşmak
Hamile kadınlara genellikle çeşitli koşulları yönetmek için ilaç reçete edilir. Sağlıkları ve doğmamış bebeklerinin sağlığı hakkında bilinçli bir karar verebilmeleri için bu ilaçların potansiyel risklerini ve faydalarını anlamaları önemlidir.Aşağıdakiler, doktorunuzla görüşmek isteyebileceğiniz bazı sorulardır:
- Bu ilacı almanın riskleri nelerdir?
- Bu ilacı almanın faydaları nelerdir?
- Bu durumu yönetmek için başka hangi tedavi seçenekleri var?
- Bu ilacı almam hamileliğimi nasıl etkiler?
Hamilelik Kitapları
Hamilelik kitapları, bu heyecan verici zamanda vücudunuzun neler geçeceği hakkında daha fazla bilgi edinmenin harika bir yoludur.. Bu kitapların çoğu bir DVD veya video ile birlikte gelir, böylece hamileliğin farklı aşamalarını çalışırken izleyebilirsiniz.. En popüler kitaplardan bazıları “Beklediğinizde Ne Beklemelisiniz?,” “İlk Yıl Ne Beklemeli, "Ve” İkinci Yılda Ne Beklemeli?”Hamilelik Kan Testi
Hamilelik kan testleri sizi ve bebeğinizi sağlıklı tutmanın önemli bir parçasıdır. Hamile olup olmadığınızı, bebeğinizde genetik bir bozukluk olup olmadığını veya kalıtsal bir hastalık için risk altında olup olmadığınızı söyleyebilirler.İki tür gebelik testi vardır: kalitatif ve kantitatif. Hamile olup olmadığınızı anlamak için kalitatif bir test yapılırken, kantitatif bir test size belirli bir günde bebeğinizin kaç ben olduğunu söyleyen bir sayı verir.
Hamilelik ve Doğum Kontrolü
Hamilelik ve doğum kontrolü yakından ilişkilidir ve nasıl çalıştıklarını bilmek önemlidir. Doğum kontrolü, doğum kontrol hapları, prezervatifler veya RİA kullanımı gibi farklı yöntemler kullanarak hamileliği önlemenin bir yoludur. Yumurtlamayı (yumurtalıklardan yumurtanın salınması) durdurarak veya spermin yumurtaya ulaşmasını engelleyerek çalışırlar.
Gebelik diyabeti olan kadınların kan şekeri seviyeleri yüksektir ve kendileri ve bebekleri için ciddi sağlık sorunları geliştirebilirler. Gestasyonel diyabet tüm gebeliklerin yaklaşık %3 ila %10'unu etkiler.
Aşağıdakiler gebelik diyabeti için bazı risk faktörleridir:
- Gebelikten obez olan kadınlar
- Hamilelikten önce Tip 1 veya Tip 2 Diyabet hastası olan kadınlar
- Ailesinde gestasyonel diyabet öyküsü olan kadınlar
- Daha önceki gebeliklerinde preeklampsi geçirmiş kadınlar
Gelişimin ilk birkaç haftasına embriyonik aşama, son birkaç haftasına ise cenin aşaması denir. Bu süre zarfında bebeğinizin organları ve vücut parçaları, gelişiminin ilk aşamalarından itibaren oluşmaya ve gelişmeye başlayacaktır. Bebeğinizin kalbi gebe kaldıktan yaklaşık 18 gün sonra (2 hafta) atmaya başlar.
Rahim, bebeğinizin hamilelik sırasında büyüdüğü yerdir ve aynı zamanda "in utero" olarak da bilinir. Plasenta rahim duvarına yapışır, böylece bebeğiniz besinleri doğrudan sizinkinden değil, rahim duvarınızdaki kan damarları yoluyla sizden alabilir.
Düşüğün belirtileri, düşükten bu yana geçen sürenin uzunluğuna bağlı olarak değişir. Bazı yaygın semptomlar vajinal kanama, kramp, sırt ağrısı ve mide bulantısını içerir.
Düşüklerin en yaygın belirtisi vajinal kanamadır. Diğer semptomlar arasında kramp, ağrı ve baş dönmesi bulunur.
Hamile kadınların hamileliğin ilk üç ayında bir miktar kanama yaşaması alışılmadık bir durum değildir.
Ancak vajinal kanamaya ek olarak aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız hemen doktorunuzu aramalısınız:
- Alt karın veya sırtta şiddetli ağrı
- Sürekli tekrarlayan ağır kramplar veya kasılmalar
- İki saat veya daha uzun süre, saatte ikiden fazla pedi ıslatan kanama
Zihinsel belirtiler kaygı, sinirlilik ve depresyon içerebilir.Erken doğumun en yaygın fiziksel semptomlarından bazıları göğüs ağrısı ve düşük amniyotik sıvıdır.
Erken doğumun zihinsel belirtileri iştah artışı, ağlama nöbetleri ve uyku bozukluğunu içerebilir. Bir kadının semptomları ne kadar fazlaysa, erken doğum yapma olasılığı o kadar yüksektir.
Bir sonraki işaret, evde gebelik testinizin pozitif olabileceğidir, bu da vücudunuzun aslında hamile olduğu anlamına gelir. Son işaret, kanda gebelik testinizin pozitif çıkmasıdır.
Hamilelikte Diyabet
Gebelikte diyabet insidansı giderek artmaktadır. Bu durumla ilişkili birçok risk vardır. Gestasyonel diyabet, genellikle hamilelik sırasında başlayan veya kötüleşen bir diyabet türüdür.Gebelik diyabeti olan kadınların kan şekeri seviyeleri yüksektir ve kendileri ve bebekleri için ciddi sağlık sorunları geliştirebilirler. Gestasyonel diyabet tüm gebeliklerin yaklaşık %3 ila %10'unu etkiler.
Aşağıdakiler gebelik diyabeti için bazı risk faktörleridir:
- Gebelikten obez olan kadınlar
- Hamilelikten önce Tip 1 veya Tip 2 Diyabet hastası olan kadınlar
- Ailesinde gestasyonel diyabet öyküsü olan kadınlar
- Daha önceki gebeliklerinde preeklampsi geçirmiş kadınlar
Bir Fetüs Neye Benzer?
Bir fetüs, doğmadan önce doğmamış bir bebektir. Bir fetüsün boyutu, hamileliğin ne kadar ilerlediğine bağlı olarak değişir. Döllenmiş bir yumurta bir zigot olarak başlar, daha sonra birçok hücreye bölünür ve sonunda bir embriyo olur. Daha sonra embriyo, doğuma kadar büyüyecek ve gelişecek olan bir fetüse dönüşür.Gelişimin ilk birkaç haftasına embriyonik aşama, son birkaç haftasına ise cenin aşaması denir. Bu süre zarfında bebeğinizin organları ve vücut parçaları, gelişiminin ilk aşamalarından itibaren oluşmaya ve gelişmeye başlayacaktır. Bebeğinizin kalbi gebe kaldıktan yaklaşık 18 gün sonra (2 hafta) atmaya başlar.
Rahim, bebeğinizin hamilelik sırasında büyüdüğü yerdir ve aynı zamanda "in utero" olarak da bilinir. Plasenta rahim duvarına yapışır, böylece bebeğiniz besinleri doğrudan sizinkinden değil, rahim duvarınızdaki kan damarları yoluyla sizden alabilir.
Düşük Belirtileri Nelerdir?
Döllenmiş bir yumurta rahim duvarına tutunamadığında ve vücuttan atıldığında düşük meydana gelebilir. Döllenmiş bir yumurtanın rahimde kalması ve erken doğum veya ölü doğuma neden olması da mümkündür.Düşüğün belirtileri, düşükten bu yana geçen sürenin uzunluğuna bağlı olarak değişir. Bazı yaygın semptomlar vajinal kanama, kramp, sırt ağrısı ve mide bulantısını içerir.
Düşüklerin en yaygın belirtisi vajinal kanamadır. Diğer semptomlar arasında kramp, ağrı ve baş dönmesi bulunur.
Hamile kadınların hamileliğin ilk üç ayında bir miktar kanama yaşaması alışılmadık bir durum değildir.
Ancak vajinal kanamaya ek olarak aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız hemen doktorunuzu aramalısınız:
- Alt karın veya sırtta şiddetli ağrı
- Sürekli tekrarlayan ağır kramplar veya kasılmalar
- İki saat veya daha uzun süre, saatte ikiden fazla pedi ıslatan kanama
Gestasyonel Hipertansiyonun Belirtileri Nelerdir?
Gestasyonel hipertansiyon, hamilelik sırasında ortaya çıkan bir durumdur. Semptomlar baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi ve baş dönmesini içerebilir. Ayrıca yüksek tansiyona, idrarda proteine, ayak ve ayak bileklerinde şişmeye ve hızlı bir kalp atışına neden olabilen preeklampsiye de yol açabilir. İyi haber şu ki, gebelik hipertansiyonu genellikle bebek doğduktan sonra ortadan kalkar.Sağlıklı Bir Hamilelik Diyetinin Faydaları Nelerdir?
Sağlıklı bir hamilelik diyeti, sağlığı destekleyen ve sağlıklı bir kilonun korunmasına yardımcı olan bir diyettir.Ayrıca dehidrasyonu önlemeye yardımcı olmak için bol miktarda su içerir. Sağlıklı bir gebelik diyetinin faydaları şunları içerir: gestasyonel diyabetten kaçınmak, gestasyonel hipertansiyondan kaçınmak, preeklampsi ve diğer komplikasyonlar riskini azaltmak ve vücudu doğum ve doğum için iyi durumda tutmak.Erken Doğumun Belirtileri Nelerdir?
Erken doğum belirtileri çeşitlidir ve hem fiziksel hem de zihinsel olabilir. Fiziksel semptomlar karın ağrısı, nefes almada zorluk ve zayıf nabız içerebilir.Zihinsel belirtiler kaygı, sinirlilik ve depresyon içerebilir.Erken doğumun en yaygın fiziksel semptomlarından bazıları göğüs ağrısı ve düşük amniyotik sıvıdır.
Erken doğumun zihinsel belirtileri iştah artışı, ağlama nöbetleri ve uyku bozukluğunu içerebilir. Bir kadının semptomları ne kadar fazlaysa, erken doğum yapma olasılığı o kadar yüksektir.
Hamileliğin İlk Belirtileri Nelerdir?
Hamileliğin ilk belirtileri çok belirsizdir ancak belirtiler ay boyunca değişebilir. İlk işaret, kendinizi biraz mide bulandırıcı ve yorgun hissedebileceğinizdir. Ağzınızda daha tatlı bir tada sahip olmaya başlayabilir ve ayrıca bazı yiyecekleri aşermeye başlayabilirsiniz.Bir sonraki işaret, evde gebelik testinizin pozitif olabileceğidir, bu da vücudunuzun aslında hamile olduğu anlamına gelir. Son işaret, kanda gebelik testinizin pozitif çıkmasıdır.